Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ SUEDDEUTSCHE ZEITUNG - Δάνεια στις τράπεζες για να δανείσουν τις επιχειρήσεις

«Θα σας δανείσουμε μόνο εάν κι εσείς δανείσετε τις επιχειρήσεις». Το μήνυμα αυτό ετοιμάζεται να στείλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης, εάν ισχύουν οι πληροφορίες της γερμανικής Suddeutsche Zeitung ότι ο νέος γύρος μακροπρόθεσμων δανείων (LTRO's) δεν θα είναι άνευ όρων όπως οι δύο προηγούμενοι, αλλά τα κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα μόνο στις τράπεζες που θα δεσμευθούν να διοχετεύσουν τη ρευστότητα αυτή προς τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για ένα μοντέλο που έχει ήδη χρησιμοποιήσει η Τράπεζα της Αγγλίας (Funding for Lending Scheme).

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, το νέο LTRO δεν θα είναι τριετούς διάρκεια, αλλά θα έχει μικρότερη διάρκεια, εννέα ή δώδεκα μήνες. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει πει επανειλημμένως ότι η τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο τρίτου γύρου LTRO.



Οι αυστηρές προϋποθέσεις που εξετάζονται «απαντούν» στις ενστάσεις των «σκληροπυρηνικών» της Φρανκφούρτης (προεξάρχοντος του επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank Γενς Βάιντμαν) ότι η ΕΚΤ αφενός δεν πρέπει να είναι υπερβολικά γενναιόδωρη κατά την χορήγηση ρευστότητας, αφετέρου πρέπει να διασφαλίζει ότι τα κεφάλαια που δίδει πρέπει να καταλήγουν στην πραγματική οικονομία και όχι να αξιοποιούνται για την αγορά κρατικών ομολόγων.

Σταθερότητα 

Χθες, εξάλλου, η ΕΚΤ δημοσίευσε την εξαμηνιαία έκθεσή της για τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος της Ευρωζώνης, όπου εκτιμά ότι οι κίνδυνοι έχουν αμβλυνθεί σημαντικά σε σχέση με τον Μάιο, με τον δείκτη συστημικού χρηματοπιστωτικού κινδύνου να έχει υποχωρήσει στα προ κρίσης επίπεδα του 2007.
Παρά ταύτα, η τράπεζα εκφράζει ανησυχία για νέο γύρο αναταράξεων με καταλύτη την έναρξη της διαδικασίας απόσυρσης της ρευστότητας από την αμερικανική κεντρική τράπεζα Fed. Θεωρεί, τέλος, ότι η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης απειλείται από την πιθανή αναζωπύρωση της κρίσης χρέους, όπως και την εμφάνιση μεγαλύτερων του αναμενόμενου «μαύρων τρυπών» στους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς η αύξηση των προβλέψεων είναι βραδύτερη από την αύξηση των επισφαλειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου