Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2015

ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ - ΕΝΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΒΗΜΑ -ΒΗΜΑ1ο ΒΗΜΑ: ΠΡΩΤΗ (ΑΡΧΙΚΗ) ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Κατ' αρχάς πρέπει ο Επενδυτής (Νέος ή Παλιός) να είναι καλά ενημερωμένος για τα προγράμματα που αναμένονται ή "τρέχουν" (έχουν προκηρυχθεί).
Διαβάστε προσεκτικά:
- ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
- ΠΟΥ "ΡΙΧΝΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ" ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
- ΣΕ ΤΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΔΟΤΕΙ ΤΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ή ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
- ΤΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ - ΠΟΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ
- ΤΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΥΠΑΓΟΜΕΝΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΗ:
Δείτε όλα τα προγράμματα αναλυτικά στην επίσημη ιστοσελίδα espa.gr και στο stirixis-xerovasilas.blogspot.gr.
Αλλά και σε άλλες ιστοσελίδες, όμως πάντα έχοντας κατά νου ότι η επάρκεια ενημέρωσης κυμαίνεται, καθώς ο κάθε "πομπός" ενημέρωσης εκπέμπει -πέρα από το αρχικό ενημερωτικό κείμενο που ταυτίζεται με το επίσημο- με βάση την ιδιότητα του (άλλος δημοσιογράφος και άλλο σύμβουλος - μελετητής) και την εμπειρία του.   
ΒΕΒΑΙΩΘΕΙΤΕ ότι δεν θα κάνετε απλά μια απεγνωσμένη επιδοτούμενη πρόταση, αλλά ότι ΕΧΕΤΕ ΜΙΑ ΣΑΦΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΙΔΕΑ και θα επιχειρήσετε (με ανάληψη φυσικά του επιχειρηματικού κινδύνου) να κάνετε ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ!

2ο ΒΗΜΑ: ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Είναι απαραίτητο βήμα -μετά την αρχική ενημέρωση- που πρέπει να κάνει ο υποψήφιος Επενδυτής, καθώς ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙ σε συνεργασία πλέον με ένα επιτυχημένο και έμπειρο σύμβουλο - μελετητή ΠΟΛΛΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ που ... εννοούνται πίσω από τα κείμενα.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ:
Επιλέξτε τον σύμβουλο - μελετητή σας με βάση την άποψη της αγοράς, την εμπειρία του και τις επιτυχίες του. ΘΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΑΣ!
 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ... ΒΛΕΠΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΑΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΑΣ, για να προλάβετε όλες τις αστοχίες ή και ζημιές που μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη εμπειρίας.   
Πρέπει να εξασφαλίσετε ότι κάνετε την καλύτερη επιλογή συμβούλου - μελετητή (που γνωρίζει το ΕΣΠΑ και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και έχει μακρά εμπειρία και επιτυχημένη πορεία), που παράλληλα διαθέτει και τις αναγκαίες και ικανές γνώσεις να σας στηρίξει (ανάλογα και με το πρόγραμμα και το μέγεθος προϋπολογισμού του) σε μια σειρά θεμάτων που θα συναντήσετε κατά την διάρκεια υλοποίησης και μέχρι την επιτυχημένη ολοκλήρωση της επένδυσης σας) σε θέματα φορολογίας, λογιστικής, νομικής, κτλ..
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΛΟΓΙΣΤΗ! ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΙΑΣ ΣΤΑΣΗΣ, που να σας εξασφαλίζει ότι ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΣΕΤΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ!
ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΟΥΛΑ ή ΜΕΛΕΤΗ/ΦΑΚΕΛΟ υποψηφιότητας, αλλά ΧΤΙΖΕΤΕ ΜΙΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΙΣΟΧΡΟΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΣΑΣ), που, εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν έχει επιτυχημένη κατάληξη, κινδυνεύετε από το να χάσετε μέρος της επιδότησης μέχρι και να επιστρέψετε μέρος ή και το όλον της ληφθείσας επιδότησης!
Με άλλα λόγια, μπορεί να κάνετε μια ... φθηνή (όνομα και πράμα...) μελέτη, αλλά στην συνέχεια να διαπιστώσετε ότι χάσατε ακόμα και μερικές χιλιάδες ευρώ επιδότησης, γιατί λόγω έλλειψης εμπειρίας και ανεπάρκειας δεν έγινε μια ολοκληρωμένη πρόταση, δεν συμπεριελήφθησαν οι δαπάνες που έπρεπε, δεν είναι ρεαλιστικός ο προϋπολογισμός, δεν είχατε μια ολοκληρωμένη συμβουλευτική παρακολούθηση, κτλ... Όμως, τότε θα είναι αργά! Θα διαπιστώσετε απλά ότι "κάνατε ένα λάθος που θα το πληρώσετε πολύ ακριβότερα" από τον πιο έμπειρο και επιτυχημένο σύμβουλο - μελετητή!

Η "στήριξις" - Π. Ξεροβάσιλας & συνεργάτες ΠΑΡΕΧΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΣΑΣ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΤΕ (ΕΑΝ ΚΑΤΑΛΗΞΕΤΕ) ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΦΑΚΕΛΟΥ!

Για την Σύνταξη - Κατάρτιση Πλήρους Επενδυτικού Φακέλου ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΕΞΟΔΑ και ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΕΓΚΡΙΘΕΙ (Success Fee)!


3ο ΒΗΜΑ: ΚΛΕΙΣΤΕ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΣΑΣ
> ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ... ΑΓΟΡΑ, για την επιλογή του συμβούλου σας. ΑΥΤΗ ... ΞΕΡΕΙ!
> ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ (ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ) Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΑΣ
> ΚΑΝΕΤΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΜΟΙΒΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΜΟΙΒΗΣ
> ΣΥΜΦΩΝΕΙΣΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ με τον σύμβουλο σας, ΤΙ (ΘΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ) - ΠΟΣΟ ΑΞΙΖΕΙ (Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ) - ΠΩΣ (ΘΑ ΣΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟΥ ΣΑΣ) ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ (ΘΑ ΕΙΝΑΙ "ΜΑΖΙ ΣΑΣ")!

Τις περισσότερες φορές ο επενδυτής, προκειμένου "να γλυτώσει" από μερικά ευρώ έως μερικές εκατοντάδες ευρώ αμοιβής (ανάλογα με την πρόταση) που επιδοτείται πάντα (!) ... κοιτάει μόνο "πόσο πάει να του φτιάξουνε ένα φάκελο"!  

... Λαμβάνει, λοιπόν, και αποδέχεται απλά μια φθηνή (όνομα και πράμα τις περισσότερες φορές!) υποχρέωση αμοιβής -ακόμα και από ένα "ερασιτέχνη" σύμβουλο που αποφάσισε ξαφνικά να κάνει επενδυτικά προγράμματα για να απαντήσει στην έλλειψη δουλειάς αυτό το διάστημα της κρίσης ή επειδή "ότι και να μαζέψουμε τώρα που ... τρέχει το ΕΣΠΑ καλό είναι"!

Πολύ αργότερα, όμως, διαπιστώνει:
- ότι η συμβουλευτική υποστήριξη ολοκληρώθηκε μόνο με την κατάθεση φακέλου και την είσπραξη της "φθηνής" αμοιβής ("τόσα πλήρωσες, πόσα θέλεις από εμένα;)
- ότι έγιναν λάθη που οδήγησαν σε ... χάσιμο επιδότησης! Άρα πλήρωσε πολύ ακριβά την αρχικά "φθηνή" πρόταση που έκανε...
- ότι ΕΜΕΙΝΕ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ, στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος, χωρίς καμία βοήθεια στις αιτήσεις ελέγχου, στις αιτήσεις τροποποιήσεων, στην συλλογή των παραστατικών πληρωμών, στην συμβουλευτική υποστήριξη (μελετητική, λογιστική, νομική) αντιμετώπισης εμποδίων και προβλημάτων...
- ότι κανένας δεν βρέθηκε να τον συμβουλέψει πως δεν θα χάσει επιδότηση ή δεν θα μπλέξει με το δημόσιο μέχρι ... επιστροφής επιδότησης!

Τελικά, διαπιστώνει ότι "ΤΟ ΠΡΟΧΕΙΡΟ, ΤΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ, ΤΟ ΦΘΗΝΟ ή ΤΟ... ΤΖΑΜΠΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟ"!

4ο ΒΗΜΑ: ΧΤΙΣΤΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ή ΕΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΑΣ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΣΑΣ

Όταν τελικά διαλέξετε το σύμβουλο - μελετητή και μακρόχρονο συνεργάτη σας ΠΡΕΠΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΝΑ ΧΤΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΑΣ:

>>> Να αποσαφηνίσετε την Επιχειρηματική Ιδέα
>>> Να ΑΥΤΟ-ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕΤΕ την υπό κατάρτιση επενδυτική σας πρόταση, με βάση τον Οδηγό Εφαρμογής του συγκεκριμένου προγράμματος, προκειμένου να διαπιστώσετε και τις δυνατότητες επιτυχίας και το τι ακόμα πρέπει να εξασφαλίσετε για να κάνετε την πρόταση σας περισσότερο αξιόπιστη και ανταγωνιστική.
>>> Να την... τοποθετήσετε στην Αγορά (που πουλάω και γιατί μπορώ να πουλήσω, ποιός είναι ο ανταγωνισμός, κτλ)
>>> Να προϋπολογίσετε με σαφήνεια και εγγύτητα τον Προϋπολογισμό και τις αναμενόμενες Χρηματο-Ροές (Προσδοκώμενα Έσοδα - Έξοδα και Λήψεις Δόσεων Επιδότησης, που θα εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη πρόοδο της υλοποίησης της επένδυσης σας και της λειτουργίας της επιχείρησης σας.
>>> Να καταρτίσετε ΛΕΠΤΟΜΕΡEIΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ, γιατί αυτό θα υποβοηθήσει και στον ρεαλιστικό προσδιορισμό του προϋπολογισμού επένδυσης και θα διακινδυνεύσετε να "σας κόψουν" μέρος του προϋπολογισμού σας.   
 >>> Ανάλογα με την επένδυση και το πρόγραμμα, με βάση την εμπειρία του συμβούλου - μελετητή σας, ΠΡΟΒΛΕΨΕΤΕ τι θα κληθείτε να απαντήσετε / αντιμετωπίσετε για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων! Ένας επιτυχημένος και έμπειρος σύμβουλος - μελετητής μπορεί να δει ... μέσα από την επένδυση σας... το τέλος της όλης προσπάθειας και τα εμπόδια που θα συναντήσετε: μίσθωση ή μεταβίβαση ακινήτου, πόθεν έσχες, τήρηση βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων υποχρεώσεων του επενδυτικού προγράμματος, τήρηση επενδυτικών λογιστικών βιβλίων, παραστατικά και πληρωμές, τρόποι τροποποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της επένδυσης, κτλ..


Καλή Επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου