Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Προς παράταση ο εξωδικαστικός συμβιβασμός


ΟΧΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ & ΑΠΛΟΥΣΤΕΡΟΣ, ΑΛΛΑ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΙΕΞΟΔΟΣ…

Προς παράταση ο εξωδικαστικός συμβιβασμός


Μπορεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός να μην είναι ο «καλύτερος και απλούστερος συμβιβασμός», είναι, όμως, ο καλύτερος δυνατός. Η τελευταία διέξοδος.



Κρίσιμο θεωρείται ότι το διάστημα στα μέσα Δεκεμβρίου, όπου η ελληνική πλευρά θα αποστείλει τα τελευταία στατιστικά στοιχεία για την πορεία του.
Την παράταση της ένταξης στον εξωδικαστικό συμβιβασμό εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με το σκεπτικό ότι η διαδικασία εισήλθε σε μια κανονικότητα μετά τον Σεπτέμβριο, αφού τότε απλουστεύτηκε μέσα από την ειδική πλατφόρμα εξυπηρέτησης του ιδιωτικού χρέους.
Κρίσιμο θεωρείται ότι το διάστημα στα μέσα Δεκεμβρίου, όπου η ελληνική πλευρά θα αποστείλει τα τελευταία στατιστικά στοιχεία για την πορεία του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Με βάση αυτά τα στοιχεία οι ξένοι τεχνοκράτες αναμένεται να αποφασίζουν το τι μέλλει γενέσθαι, έτσι ώστε στις αρχές του 2019 να περάσουν οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις για την παράταση του πλαισίου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το Eurogroup εμφανίστηκε εκ πρώτης θετικό στην παράταση.
Τα χρέη προς την εφορία προσδιορίζονται σε 100 δισ. ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία σε 30 δισ. ευρώ, ενώ προς τις τράπεζες σε 85 δισ. ευρώ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που πρόσφατα που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Η παράταση του Εξωδικαστικού είναι «κλειδί» και για τη διεύρυνση του πεδίου των 120 δόσεων σε όσους δεν μπορούν επί του παρόντος να αξιοποιήσουν τις ευνοϊκές του διευκολύνσεις.
Μισθωτοί, συνταξιούχοι αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες που για τεχνικούς λόγους δεν μπορούν να υπαχθούν τώρα στον Εξωδικαστικό, περιμένουν ως… μάννα εξ ουρανού την ρύθμιση για τις 120 δόσεις, καθώς πέρα από τις μηνιαίες πληρωμές που θα ανέρχονται στα 50 ευρώ θα μπορούν να «κουρέψουν» ως και το 85% των προσαυξήσεων που βαρύνουν τις αρχικές τους οφειλές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου