Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

«Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας ΜΜΕ»: Επιδότηση από 50% έως και 75% (εξωστρέφεια – εξαγωγές)


ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ Πρόγραμμα ΕΣΠΑ: «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας ΜΜΕ»
Επιδότηση από 50% έως και 75% (εξωστρέφεια – εξαγωγές)

Νέο πρόγραμμα ενίσχυσης υφιστάμενων Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων των κλάδων μεταποίησης, χονδρικού εμπορίου, παροχής υπηρεσιών, υγείας και τουρισμού, συνολικού προϋπολογισμού 400.000.000,00 €, με ποσοστό επιδότησης τουλάχιστον 50% και έως 75% για προϋπολογισμό έργων έως 120.000,00 (ή και 150.000) €.

Η δράση με τίτλο «Eργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» αφορά στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων - κατά προτεραιότητα - των εννέα (9) τομέων προτεραιότητας του ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία), προκειμένου να αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστική τους θέση στην εσωτερική και κυρίως την εξωτερική αγορά, επενδύοντας στον εκσυγχρονισμό τους για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους:
·         Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων
·         Ενέργεια
·         Εφοδιαστική Αλυσίδα
·         Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ)
·         Περιβάλλον
·         Τουρισμός (επιλέξιμοι είναι αποκλειστικά οι ΚΑΔ 55.10 - ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα)
·         Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ)
·         Υγεία
·         Υλικά-Κατασκευές

ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Στους τρεις βασικούς στόχους του προγράμμτος συμπεριλαμβάνονται οι εξής:
1. Η ενίσχυση κατά προτεραιότητα των επιχειρήσεων με εξαγωγική δυναμική. Γι’ αυτόν το λόγο τα μεγαλύτερα ποσοστά ενίσχυσης που προβλέπονται στο πρόγραμμα (έως 75%) συνδέονται με εξαγωγικές επιδόσεις.
2. Η παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις για αναζήτηση νέων αγορών. Εκεί αποδίδονται τα υψηλά ποσοστά ενίσχυσης (έως 75%) για την κατηγορία που αφορά σε συστήματα πιστοποίησης – τυποποίησης, υιοθέτησης προτύπων ευρωπαϊκών και διεθνών αγορών.
3. Η παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις για την πρόσληψη νέου προσωπικού.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Στο πλαίσιο της παρούσας Δράσης ενισχύονται αποκλειστικά υφιστάμενες Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις, οι οποίες πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης χρηματοδότησης:
·         έχουν κλείσει τουλάχιστον τρεις (3) διαχειριστικές χρήσεις δωδεκάμηνης διάρκειας
·         διαθέτουν τους επιλέξιμους ΚΑΔ  της επένδυσης, σύμφωνα με σχετικό Παράρτημα της αναλυτικής πρόσκλησης που θα δημοσιοποιηθεί.
·         έχουν δύο (2) τουλάχιστον ΕΜΕ μισθωτής εργασίας το έτος, που προηγείται της υποβολής του επενδυτικού σχεδίου.
·         απασχολούν λιγότερες από 50 ΕΜΕ μισθωτής εργασίας ή ο ετήσιος κύκλος εργασιών και το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.
·         λειτουργούν νόμιμα διαθέτοντας την κατάλληλη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, άδεια λειτουργίας. Στην περίπτωση που η άδεια δεν έχει εκδοθεί ή έχει λήξει χρονικά, απαιτείται η προσκόμιση της σχετικής αίτησης έκδοσης/ανανέωσης αυτής.
·         καλύπτουν την απαιτούμενη ιδιωτική συμμετοχή όπως ορίζεται από τον οδηγό του προγράμματος. Για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής ο δυνητικός δικαιούχος της ενίσχυσης μπορεί να χρησιμοποιήσει ιδίους πόρους (ίδια συμμετοχή) ή/και δάνειο.
·         δεν είναι προβληματικές επιχειρήσεις και να μην βρίσκονται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση.
·         το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που έχει λάβει στο παρελθόν η δεδομένη επιχείρηση (ενιαία επιχείρηση), συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτή τη Δράση, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ μέσα στην τελευταία τριετία (Κανόνας Deminimis)

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ
Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του κάθε επενδυτικού σχεδίου μπορεί να είναι από 20.000,00€ - 120.000,00 (ή και 150.000) €.
Το ποσοστό ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων θα ανέρχεται κατ’ ελάχιστον στο 50%, ενώ στις περιπτώσεις αποδεδειγμένης σημαντικής εξωστρέφειας – εξαγωγών θα φθάνει ακόμα και το 75%.

ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΠΡΟΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΔΑΠΑΝΕΣ
Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα χρηματοδοτηθούν συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών. Δηλαδή οι δαπάνες που χαρακτηρίζονται ως επιλέξιμες, είναι οι εξής:
1.    Δαπάνες για αγορά μηχανημάτων και εξοπλισμού
2.    Δαπάνες για παρεμβάσεις εξοικονόμηση ενέργειας
3.    Δαπάνες για συστήματα πιστοποίησης – διαχείρισης ποιότητας, σχεδιασμό, τυποποίηση και πιστοποίηση προϊόντων
4.    Δαπάνες τεχνικών μελετών Μηχανικού
5.    Δαπάνες μισθολογικού κόστος εργαζομένων (νέο προσωπικό) με την υποστήριξη από το ΕΚΤ (χρήση ρήτρας ευελιξίας, άρθρο 98 ΚΑΝ ΕΕ 1303/2014 και άρθρο 2 παρ. 3 της ΥΑΕΚΕΔ).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κάθε κατηγορία επιλέξιμων δαπανών, επιδοτείται με διαφορετικό ποσοστό. Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό επιδότησης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 50%.
Επειδή στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση κατά προτεραιότητα των επιχειρήσεων με εξαγωγική δυναμική για το λόγο αυτό, όπως φαίνεται στον πίνακα τα μεγαλύτερα ποσοστά ενίσχυσης συνδέονται με εξαγωγικές επιδόσεις (μπορεί να φτάσει μέχρι 75%), ενώ στο πλαίσιο κινητροδότησης των επιχειρήσεων για αναζήτηση νέων αγορών, τα μεγαλύτερα ποσοστά ενίσχυσης αφορούν την κατηγορία δαπανών για συστήματα πιστοποίησης – διαχείρισης ποιότητας, σχεδιασμό, τυποποίηση και πιστοποίηση προϊόντων που επίσης μπορεί να ανέλθει στο 75%. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς η επιδότηση του μισθολογικού κόστους σε περίπτωση πρόσληψης νέου εργαζομένου μπορεί να ανέλθει έως το 80%.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
·         Η κατάθεση των ηλεκτρονικών φακέλων θα γίνει με σειρά προτεραιότητας και μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού
·         Επιλέξιμες θεωρούνται οι δαπάνες μετά την ηλεκτρονική υποβολή του επενδυτικού σχεδίου
·         Η διάρκεια υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται έως 24 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.
·         Δαπάνες τουλάχιστον ίσες με το 30% του εκάστοτε σχεδίου, θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί και να έχουν αποτελέσει αντικείμενο αιτήματος επαλήθευσης στους πρώτους δεκαοκτώ (18) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης.
·         Ο ηλεκτρονικός φάκελος υποβολής πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνει το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών, όπως θα περιγράφονται στην προκήρυξη. Σε περίπτωση μη προσκόμισης των απαιτούμενων δικαιολογητικών τότε το έργο δεν προχωρά στο στάδιο της αξιολόγησης και απορρίπτεται.
·         Η ελάχιστη βαθμολογία για την ένταξη κάθε επενδυτικού σχεδίου να είναι το 55. Τα βασικότερα κριτήρια αξιολόγησης – βαθμολόγησης είναι τα ακόλουθα:
Ø αριθμός απασχολούμενου προσωπικού (min 2 EME έως max 22 ΕΜΕ)
Ø αριθμός κερδοφόρων χρήσεων (min 0 κερδοφόρες χρήσεις έως max 3 κερδοφόρες χρήσεις)
Ø τρόπος και βαθμός κάλυψης ιδιωτικής συμμετοχής
Ø ιδιωτικές επενδύσεις τελευταίας τριετίας σε σχέση με τον αντίστοιχο κύκλο εργασιών
Ø συμμετοχή επιχείρησης σε διαγωνισμού ή/και βραβεύσεις

ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ
Αναμένεται άμεσα η προκήρυξη.
Οι υποβολές θα είναι  με σειρά χρονικής προτεραιότητας και μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ
Ουσιαστική καινοτομία της Δράσης, αποτελεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και η αξιολόγησή τους. Οι διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι αυτή της άμεσης αξιολόγησης δηλαδή τη μεθόδου «first in – first out» με αποτέλεσμα οι αιτήσεις να αξιολογούνται με την υποβολή τους και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις να εντάσσονται άμεσα προς πληρωμή.
Δηλαδή, δεν θα οριστεί κάποιο χρονικό διάστημα για την υποβολή αιτήσεων, ώστε αυτές (οι αιτήσεις) να αξιολογηθούν μαζικά και συγκριτικά και στο τέλος να ανακοινωθούν οι επιλαχόντες. Το πρόγραμμα θα είναι ανοικτό έως την εξάντληση του προϋπολογισμού και όποιος πληροί της προϋποθέσεις θα εντάσσεται αμέσως.
Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρώτος που υποβάλει αίτηση θα κρίνεται θετικά, αλλά μόνο εάν συγκεντρώνει βαθμολογία άνω του 55 για το σύνολο των αντικειμενικών κριτηρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου