Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

ΠΑΡΑΤΑΣΗ «ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ», ΜΕΧΡΙ 31/12/2019...


ΠΑΡΑΤΑΣΗ «ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ», ΜΕΧΡΙ 31/12/2019
Ρύθμιση και για όσους έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους

Για έναν χρόνο, και συγκεκριμένα έως τις 31/12/2019 (αντί για τις 31/12/2018 που αρχικά έληγε), παρατείνεται η ισχύς του εξωδικαστικού μηχανισμού (νόμος 4469/2017).
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να εντάξει στον εξωδικαστικό, μετά την παράτασή του, και τα «κόκκινα» χρέη προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία των επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών, που δημιουργήθηκαν εντός του 2018.
Μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2019, θα έχει ενεργοποιηθεί και νέα ρύθμιση οφειλών, ιδιαίτερα για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των δόσεων, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα υλοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας που χρησιμοποιείται για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ
Ακούγονται και γράφονται μεγάλα λόγια για απλοποίηση μετά τον Αύγουστο του 2018… Απόδειξη, λένε, ότι έχουν αυξηθεί οι αιτήσεις ρύθμισης που κατατίθενται και εκείνες που ολοκληρώνονται με επίτευξη ρύθμισης.
Πράγματι, η μόνη απλοποίηση του επετεύχθη επί της ουσίας είναι η απλούστευση κατά τι της ατέλειωτης σειράς δικαιολογητικών, κυρίως με την άντληση τους εν πολλοίς ηλεκτρονικά από το site της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (το γνωστό gsis.gr).
Και πράγματι έχουν αυξηθεί οι αιτήσεις, γιατί κυρίως ο «κόμπος έφθασε στο χτένι», με την εφορία και τον ΕΦΚΑ και τις τράπεζες να κυνηγάνε αλύπητα, είτε… μέσα από τα χέρια των πολιτών, είτε «εις χείρας τρίτων»…
Απλοποίηση πραγματική θα ήταν, από την αρχή:
Ø  να έχουν υπαχθεί… όσοι συνεχώς  προστίθενται,
Ø  με τα λιγότερα δικαιολογητικά. Όλα υπάρχουν στη διάθεση των τραπεζών και στα πληροφοριακά συστήματα, όλοι πλέον είναι «ηλεκτρονικά φακελωμένοι». Αλλά παραδόξως η απόδειξη – τεκμηρίωση αποτελεί ένα ακόμα βάρος του πολίτη). Δεν μπορούν να βρεθούν ενδο-υπηρεσιακά τα Ε1, Ε3, Ε9, τον ΕΝΦΙΑ;
Ø  η ρύθμιση να γίνεται με βάση τις πραγματικές ικανότητες αποπληρωμής του αιτούμενου και όχι με ηλεκτρονικούς υπολογισμούς μόνο…

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΥΠΑΓΩΓΗΣ
Από την αρχή λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού παρατηρήθηκαν συνεχείς εντάξεις και νέων δικαιούχων και νέων οφειλών…
Στην αρχή μόνο οι έμποροι, μετά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, τώρα στόχος είναι στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων να μπορούν να ενταχθούν οι «κομμένοι», δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους, ή δεν είχαν κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα την τελευταία 3ετία, μισθωτοί, συνταξιούχοι κλπ, που διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα και την πρόθεση να αποπληρώσουν τα χρέη τους…
Και εκείνοι που δεν είχαν κέρδη την 3ετία και «κόπηκαν» θα έχουν άλλη ευκαιρία; Γιατί, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, μόνο μια φορά μπορείς να επιχειρήσεις … εξωδικαστικά και μετά «καίγεσαι»...
Γιατί αυτή η … συνεχής πρόσθεση; Μήπως άλλαξε κάτι; Όχι! Μόνο η διαπίστωση της πολιτείας για τον «οικονομικό δράμα» της ελληνικής κοινωνίας (η συντριπτική πλειοψηφία χρωστάει κάτι ή περισσότερο, κάπου ή … παντού (τράπεζα, Δ.Ο.Υ., ΕΦΚΑ, προμηθευτές, … φίλους και συγγενείς) σε όλη του την έκταση… Αλλιώς δεν δικαιολογείται!

«ΜΙΚΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ»…
Εάν τώρα σκέφτεστε, όπως εκατομμύρια συνελλήνων, την κατάθεση αίτησης εξωδικαστικού συμβιβασμού, πρέπει να γνωρίζετε και τα πολύ βασικά που αναφέρονται στο νόμο με  «μικρά γράμματα» και ερμηνεύονται κατά τις ανάγκες του ισχυρού της σύμβασης ρύθμισης, του πιστωτή, χωρίς καμία περίπτωση αντίλογου ή συζήτησης:
1.    Μπορεί να ακούγεται ότι μπορείς να ρυθμίσεις σε 120 δόσεις, αλλά αυτές δεν είναι…  υποχρεωτικά 120 δόσεις. Εσείς μπορεί να κάνετε πρόταση ρύθμισης των οφειλών σας σε 120 δόσεις, αλλά το… «σύστημα» (συγκεκριμένο λογισμικό) θα κανονίσει αναντίρρητα το πόσες δόσεις… δικαιούσαι! Πως; Με πρόσθεση των εισοδημάτων σου των τελευταίων τριών ετών, διαίρεση δια του τρία για τον μέσο όρο αυτών και υπολογισμό του αριθμού των δόσεων που δύνασαι να πληρώνεις… Και άμα ένα χρόνο της τριετίας πήρατε αναδρομικά, παλιά χρωστούμενα μαζί, «έτυχε» μεγάλη αγροτική επιδότηση, την βάψατε... Το σύστημα σίγουρα θα σας… μειώσει τις δόσεις.
Και θα αναρωτηθείτε: Αφού εγώ, κάνοντας τους λογαριασμούς μου και γνωρίζοντας καλύτερα από οποιαδήποτε… μηχανή τις πραγματικές μου ανάγκες, προτίθεμαι να υπογράψω σύμβαση ρύθμισης οφειλών μου (με τόκο!) για 120 δόσεις, μπορεί να μου προταθεί να υπογράψω χωρίς «δεύτερη κουβέντα» (αντίρρηση - επαναδιαπραγμάτευση) για πολύ λιγότερες δόσεις; Το πιθανότερο. Χωρίς καμία αντίρρηση! Αλλιώς «κύριε άμα θέλετε, εάν δεν θέλετε μη ρυθμίζετε»…
Και, βεβαίως, στην συνέχεια θα ρωτήσετε: Καλά θέλουν να πληρώσω και εκείνοι να εισπράξουν ή θέλουν να μην μπορώ να πληρώσω, να μην μπορούν να εισπράξουν και να μεταβιβάσουν με την σειρά τους τις οφειλές μου (και την περιουσία μου) σε ξένα επιθετικά επενδυτικά κεφάλαια; Αυτός είναι ο απώτερος σκοπός;  



2.    Ακούτε να γίνεται λόγος για (προ)αφαίρεση του 85% των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής… Ναι! ΑΛΛΑ, η ρύθμιση έχει νέους τόκους: Για τον υπολογισμό των τοκοχρεωλυτικών δόσεων λαμβάνεται υπόψη επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο euribor τριμήνου, προσαυξημένο κατά πέντε (5) εκατοστιαίες μονάδες, το οποίο είναι σταθερό, με κρίσιμο χρόνο την ημερομηνία υποβολής της αίτησης...  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου