Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ Ν. 3299/2004: Παράταση Ολοκλήρωσης μέχρι 31/12/2019

Όπως αναμενόταν και είχαμε εκτιμήσει σε προηγούμενη δημοσίευση, ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ (επιπροσθέτως και για πολλοστή φορά) ΜΕΧΡΙ 31/12/2019 Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ Ν. 3299/2004 (ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ), από 30/06/2019 που ήταν η μέχρι σήμερα ισχύουσα προθεσμία.
Δηλαδή, στην ουσία του πράγματος, οι Επενδυτές μπορούν να ολοκληρώσουν το Φυσικό και Οικονομικό Αντικείμενο της επένδυσης τους (να κόψουν και τα Τιμολόγια) μέχρι και 31/12/2019. 



--- --- ---

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΝΟΜΩΝ

Αθήνα, 5.6.2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σας γνωρίζουμε ότι, ανταποκρινόμενοι στην πληθώρα των αιτημάτων των επενδυτικών φορέων που έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο 3299/2004 και των σχετικών εκκλήσεων που έχουμε δεχθεί από τα επιμελητήρια της χώρας, η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων προωθεί τροπολογία η οποία θα κατατεθεί για ψήφιση στην Βουλή, με την οποία η προθεσμία ολοκλήρωσης έως 30.6.2019, η οποία είναι σε ισχύ αυτή τη στιγμή, θα παραταθεί έως 31.12.2019.

Με την τροπολογία αυτή το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στοχεύει στην περαιτέρω διευκόλυνση των φορέων στην ομαλή ολοκλήρωση των επενδύσεών τους.

Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων

--- --- ---


ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ
Σημαίνει ότι οι επενδυτές που «τρέχουν» να ολοκληρώσουν επένδυση τους μπορούν πλέον να ολοκληρώσουν το φυσικό αντικείμενο του επενδυτικού έργου τους και να τιμολογήσουν τις εργασίες μέχρι 31/12/2019 και όχι μέχρι 30/06/2019. Γεγονός που περίμεναν με… ανυπομονησία, αλλά ήταν και αναμενόμενο, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα αλλεπάλληλες παρατάσεις που έχουν δοθεί.

ΑΠΟΡΙΑ
Σημειώνεται ότι, παράλληλα με τις παρατάσεις που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα, πολλές από τις επενδύτριες επιχειρήσεις μεταβάλλουν – τροποποιούν στο μεσοδιάστημα αυτό στοιχεία της εγκεκριμένης επένδυσης (π.χ. έδρα, νομική μορφή, φυσικό και οικονομικό αντικείμενο, κτλ) και, σύμφωνα με τον αναπτυξιακό νόμο, προβαίνουν σε ηλεκτρονικές και γραπτές σχετικές ενημερώσεις στο πληροφοριακό σύστημα. 
Όπως καταφαίνεται, όμως, στο πληροφοριακό σύστημα, οι τροποποιήσεις αυτές παραλαμβάνονται αλλά εκκρεμούν (Κατάσταση: Παραληφθείσα – Εκκρεμεί). Αυτό σημαίνει, προφανώς, σε «ευθεία μετάφραση», ότι συγκεντρώνονται σε ένα «ηλεκτρονικό συρτάρι» (και φυσικό) και θα εξεταστούν… εν ευθέτω χρόνω, όταν και άμα ολοκληρωθούν;
Κατά την γνώμη μας αυτό σημαίνει:
1) μεγάλες επιπλοκές, καθώς οι επενδυτές ενημερώνουν αλλά κανένας δεν εξετάζει – απαντά και άρα συνεχίζουν με δική τους ευθύνη, χωρίς καθοδήγηση
και 2) για να εξετασθούν όλες μαζί, κάποια στιγμή, θα χρειαστούν σίγουρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, που θα μεταφραστεί και σε καθυστέρηση λήψης και της αναλογούσας επιδότησης από τις «σκασμένες» ήδη επενδύτριες επιχειρήσεις. Για να μην πούμε, ότι θα υπάρξουν ανάλογες με τις πολύχρονες παρατάσεις ολοκλήρωσης, παρατάσεις ελέγχου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου