Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

e - ΒΙΒΛΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2019

  • Γ. Πιτσιλής: Τα ηλεκτρονικά βιβλία θα λειτουργήσουν εντός του 2019
Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του διοικητή της ΑΑΔΕ στην χθεσινή (12/11/2018)  ομιλία του στο 10ο Τax Forum, είναι:
Όσον αφορά τις στοχεύσεις της ΑΑΔΕ ανέφερε χαρακτηριστικά:
Είναι το αναγκαίο άλμα στην τεχνολογία και ηλεκτρονικοποίηση όλων των υπηρεσιών της Φορολογικής Διοίκησης.
Η ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι ατελής χωρίς την ηλεκτρονική τήρηση των βιβλίων. Σήμερα, τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν πάρει πλέον συγκεκριμένη μορφή και έχουν δοθεί στους παραγωγικούς φορείς για τα σχόλιά τους. Τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι ικανά να δεχθούν πληροφορίες είτε μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης όπως είναι και το τελικό σχέδιο, είτε καταχωρητικά, είτε με μαζική μεταφορά δεδομένων είτε με το ξεχωριστό κανάλι των ταμειακών μηχανών.
Μέχρι την καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, όπου η συμπλήρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων θα γίνεται αυτόματα με την παραγωγή του ηλεκτρονικού γεγονότος της τιμολόγησης, σχεδιάζουμε μια θεμελιώδη καινοτομία - τα τιμολόγια να καταχωρούνται στα συστήματά μας μόνο από τον εκδότη. Με την καταχώριση αυτή θα ενημερώνονται αυτόματα και τα βιβλία του λήπτη και η μερίδα του λήπτη. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται σημαντικά το έργο καταχώρισης στα βιβλία, εξασφαλίζεται η μοναδικότητα της πληροφορίας και παύει να υπάρχει ανάγκη για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών γενικά. Στη φάση που είμαστε τώρα επεξεργαζόμαστε λύσεις για τις περιπτώσεις όπου ο λήπτης θα μπορεί να συμπληρώνει τα βιβλία του όταν ο εκδότης παρέλειψε - για οποιοδήποτε λόγο - να καταχωρήσει το σχετικό τιμολόγιο, καθώς και για τυχόν άλλες ασυμφωνίες ως προς τα στοιχεία του τιμολογίου.
Μπορώ να σας πω λοιπόν ότι σε πολύ σύντομο χρόνο (τα στελέχη μας εργάστηκαν) και το έργο των ηλεκτρονικών βιβλίων έχει ένα βαθμό ωριμότητας ως προς τον σχεδιασμό του και εφόσον εξασφαλισθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες που εμπλέκονται στο έργο αυτό η αποθηκευτική και υπολογιστική ισχύς που απαιτείται, πιστεύω ότι τα ηλεκτρονικά βιβλία θα λειτουργήσουν εντός του 2019.
Είναι επίσης σε εξέλιξη ο σχεδιασμός της ηλεκτρονικής υποβολής παρακρατούμενων φόρων, τόκων, μερισμάτων και δικαιωμάτων καθώς και του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων, όπως και η σταδιακή επέκταση της ηλεκτρονικής υποβολής ενδικοφανών προσφυγών και η διασύνδεση του μητρώου μας με το Υπουργείο Εσωτερικών και την Ελληνική Αστυνομία.
Η ηλεκτρονικοποίηση είναι απάντηση, δεν μπορεί όμως και δεν πρέπει να αντικαταστήσει την ανθρώπινη επαφή όπου χρειάζεται.
Ενόψει της κατάρτισης του επιχειρησιακού σχεδίου του 2019 σχεδιάζουμε συγκεκριμένες δράσεις ενημέρωσης πολιτών και επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα και ιδίως στις ακριτικές περιοχές.
Η συζήτηση για την εξωστρέφεια μας οδηγεί σε θέματα που απασχολούν, ταλαιπωρούν τις επιχειρήσεις στη σχέση τους με τη Φορολογική Διοίκηση.
Δείτε την ομιλία του Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργου Πιτσιλή.
Ειδικότερα:
Ηλεκτρονικά γίνονται από τις αρχές του 2019 τα βιβλία εσόδων και εξόδων που τηρούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων άρχισε να στήνει την ηλεκτρονική εφαρμογή την οποία θα χρησιμοποιούν οι επιτηδευματίες για να ενημερώνουν με ηλεκτρονικό τρόπο τα βιβλία τους με τα έσοδα και τις δαπάνες που πραγματοποιούν κάθε μήνα.

Στα σχέδια της ΑΑΔΕ, μετά την πλήρη εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων είναι η κατάργηση των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ αφού τα στοιχεία που αναγράφονται στις δηλώσεις αυτές θα προκύπτουν αυτομάτως με την ενημέρωση των βιβλίων. Οποιαδήποτε εγγραφή εσόδων ή εξόδων, θα εμφανίζεται ταυτόχρονα, τόσο στον υπολογιστή του επιτηδευματία, όσο και στο Τaxisnet.

Η εφαρμογή θα περιέχει:

Ειδική φόρμα στην οποία θα καταχωρούνται λεπτομερώς όλα τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών.
Ειδική φόρμα στην οποία θα καταχωρούνται αναλυτικά οι δαπάνες της επιχείρησης.
Θα εμφανίζεται το άθροισμα εσόδων και δαπανών, για κάθε ημέρα, καθώς και για κάθε μήνα, για το τρίμηνο και για το σύνολο του έτους ή της χρήσης (δεδομένου ότι ορισμένες εταιρείες τηρούν βιβλία σε υπερδωδεκάμηνη χρήση).

Στις σχετικές στήλες θα αναγράφονται τα έσοδα ή τα έξοδα, ο ΦΠΑ που αναλογεί, το υπόλοιπο του ΦΠΑ, οι παρακρατούμενοι φόροι (π.χ. μισθωτών υπηρεσιών), λοιποί φόροι, τα τέλη χαρτοσήμου και άλλοι φόροι ή τέλη. Το νέο σύστημα, θα εφαρμοστεί πιλοτικά στις αρχές του 2019 και μέχρι το τέλος του θα ισχύσει υποχρεωτικά σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων ευρεία. Από το 2020 θα εφαρμόζεται υποχρεωτικά από όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου