Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Η ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - Σε πλειστηριασμό 15.000 σπίτια ιδιοκτητών που έχουν αλλά δεν πληρώνουν

  • Προστασία της κύριας κατοικίας από τους τραπεζικούς πλειστηριασμούς και για το 2014 αλλά με χαμηλότερο όριο της αντικειμενικής αξίας αναμένεται να είναι η πρόταση της κυβέρνησης που θα παρουσιάσει σήμερα στους επικεφαλής της τρόικας η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος για να βγουν στο σφυρί ακίνητα 15.000 δανειοληπτών, οι οποίοι αν κι έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις δανειακές τους υποχρεώσεις, εντούτοις δεν το πράττουν λόγω των προστατευτικών διατάξεων.

Ειδικότερα, το απόγευμα, εκτός απρόοπτου, συναντώνται ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς και ο γεν. γραμματέας Καταναλωτή Γιώργος Στεργίου με τους Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς για το ακανθώδες θέμα των διαπραγματεύσεων που είναι οι πλειστηριασμοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Ημερησίας”, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα επιδιώξει να στείλει διπλό μήνυμα στην τρόικα. Το πρώτο έχει να κάνει με την “προσπάθεια κι επιθυμία της κυβέρνησης να βρει κοινή λύση με τους εταίρους για τους πλειστηριασμούς” και το δεύτερο με την αποφασιστικότητά της να “προχωρήσει ακόμη και σε μονομερή ρύθμιση στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία”.

Η ηγεσία του υπουργείου θα εξηγήσει για μία ακόμη φορά την ιδιαιτερότητα που έχει η χώρα μας με την ιδιοκτησία του ακινήτου καθώς και το γεγονός πως “απαιτείται λύση που θα μπορεί να περάσει από τη βουλή”.

Συνεπώς, η πρώτη κίνηση που θα αποτελέσει και ως ένδειξη καλής πρόθεσης από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα είναι η κατάργηση της “διάταξης Παπαθανασίου”. Δηλαδή της ρύθμισης που είχε κάνει το 2009 ο τότε υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου και με την οποία απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί για οποιοδήποτε ακίνητο αν οι οφειλές δεν ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ. Η διάταξη αυτή έπαιρνε κάθε χρόνο παράταση και τώρα η καταληκτική ημερομηνία της είναι η 31η Δεκεμβρίου του 2013.

Η δεύτερη κίνηση που ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αφορά στην έτερη τροπολογία γνωστή κι ως “διάταξη Σπυράκου”, που είχε ετοιμαστεί από τον τότε γενικό γραμματέα Καταναλωτή Δημήτρη Σπυράκο, κατατέθηκε στο “νόμο Κατσέλη” και ισχύει από το 2010 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2013. Σε αυτή, λοιπόν, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα προτείνει τη μείωση των μέγιστων ορίων αντικειμενικής αξίας που ισχύουν για την προστασία της κύριας κατοικίας. Αυτά είναι από 300.000 έως 450.000 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του ιδιοκτήτη της. Το υπουργείο, μάλλον, θα προτείνει ένα όριο τα 180.000 ή τα 200.000 ευρώ για όλες τις περιπτώσεις.

Η ηγεσία του υπουργείου θα προτείνει αυτή η διάταξη να ισχύσει για όλο το 2014. Μόνο για την ερχόμενη χρονιά και μέχρι τότε να έχουν ετοιμαστεί και εφαρμοστεί οι νέοι κανόνες ρύθμισης των δανείων.

Η διαπραγματευτική μάχη που θα δώσει σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επικεντρώνεται στη “διάταξη Σπυράκου”. Για αυτή, λένε επίσης οι πληροφορίες, θα πέσουν στο τραπέζι κι άλλες προϋποθέσεις. Μπορεί να είναι το εισοδηματικό κριτήριο και για την ακρίβεια οι 24.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα. Ακόμη, άλλη μία προϋπόθεση μπορεί να είναι και η καταβολή ενός ποσού έναντι της μηνιαίας δόσης. Μία τρίτη εναλλακτική είναι και αυτή του ανεξόφλητου δανείου. Δηλαδή διαφορετικά να αντιμετωπίζεται ο δανειολήπτης που έχει πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του δανείου και αλλιώς εκείνος που έχει εξοφλήσει ένα μικρό μέρος.

Αυτές τις προϋποθέσεις η κυβέρνηση θα τις συζητήσει, αν τεθούν, κι αναλόγως θα διαπραγματευτεί ό,τι μπορεί καλύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου