Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ & ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ


ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ & ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Περικοπή 30% (αντί 70%) σε… εργαζόμενους συνταξιούχους

Σημαντικές αλλαγές επιφέρει το νέο ασφαλιστικό, που βρίσκεται σε ηλεκτρονική διαβούλευση μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου:
- Στέρηση σύνταξης για 12 (από 10 μήνες) για «αδήλωτη μαύρη εργασία» του συνταξιούχου
- Μείωση σύνταξης για… εργαζόμενους συνταξιούχους κατά 30% (από 70%)

12ΜΗΝΗ  ΣΤΕΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Πιο συγκεκριμένα, με στέρηση της σύνταξης του για 12 μήνες θα τιμωρείται ο συνταξιούχος που εντοπίζεται να εργάζεται χωρίς να το έχει δηλώσει στο ταμείο του.
Η ποινή για την μαύρη εργασία των συνταξιούχων αναμένεται να αυξηθεί από τους 10 στους 12 μήνες στη σχετική διάταξη του ασφαλιστικού το οποίο θα βρίσκεται σε ηλεκτρονική διαβούλευση έως τις 10 Φεβρουαρίου.

«ΠΕΝΑΛΤΙ» 30%
Η σχετική διάταξη προβλέπει μείωση του πέναλτι στο ήμισυ για τους συνταξιούχους που εργάζονται. Δηλαδή η σύνταξη θα περικόπτεται κατά 30% αντί 60% που ίσχυε με το νόμο Κατρούγκαλου.
Επιπλέον η σύνταξη θα αναστέλλεται αν ο συνταξιούχος αναλάβει δημόσιο αξίωμα και είναι κάτω των 62 ευρώ.

ΚΕΡΔΗ
Ο συνταξιούχος βγαίνει σαφώς κερδισμένος αυξάνοντας το εισόδημά του κατά 70%.
Στόχος όμως της ρύθμισης είναι να αυξήσει τα έσοδα και το κράτος, εισπράττοντας εισφορές και φόρους από την εργασία του συνταξιούχου.
Γι αυτό σκοπεύει να καταπολεμήσει τη μαύρη εργασία και με την απειλή περικοπής της σύνταξης στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ήδη νομοθετηθεί και προβλέπουν μείωση των προστίμων στην περίπτωση που ο εργοδότης προσλάβει με πλήρη απασχόληση τον αδήλωτο εργαζόμενο.

ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ
Ωστόσο μια μερίδα συνταξιούχων χάνει, αντί να κερδίζει, από την περικοπή του πέναλτι.
Πρόκειται για τους συνταξιούχους που αποχώρησαν πριν από τις διατάξεις Κατρούγκαλου και εργάζονται καθώς θα ισχύσει και γι΄αυτούς το πέναλτι του 30% της σύνταξης.
Το καθεστώς που ίσχυε πριν από το 2016 τους ευνοούσε ακόμα περισσότερο, εύνοια που καταργείται με τις νέες διατάξεις.
Το παλαιότερο σύστημα όριζε ότι από τη σύνταξη του απασχολούμενου συνταξιούχου «ψαλιδιζόταν» κατά 70% το υπερβάλλον ποσό πάνω από τα 870 ευρώ.

ΚΑΙ ΠΟΤΕ… ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ»
Σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν. 4387/2016 (απασχόληση συνταξιούχων) κρίσιμο στοιχείο είναι η υποχρέωση ασφάλισης και όχι η δημιουργία εισοδήματος. Σε περίπτωση που αναληφθεί δραστηριότητα για την οποία δεν προκύπτει βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, δεν έχει εφαρμογή η ρύθμιση περί απασχόλησης συνταξιούχων, ακόμη και εάν από την ασκούμενη επαγγελματική δραστηριότητα προκύπτει εισόδημα.

Σύμφωνα, επίσης, με πρόσφατη εγκύκλιο (ΥΠ.Ε.Κ.Υ. – Εγκύκλιος Φ.80000/41811/1472/2019: Εφαρμογή του άρθρου 20 του ν.4387/2016) η υποχρέωση στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ και όχι ο χαρακτηρισμός της εργασίας ως ευκαιριακής ή μη, είναι ο όρος που καθορίζει τελικά την περικοπή ή όχι της σύνταξης στην περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχων. Συνεπώς, στις περιπτώσεις συνταξιούχων του ΕΦΚΑ, οι οποίοι αποκτούν δραστηριότητα για την οποία υφίσταται υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, καταλαμβάνονται από τις προβλέψεις του άρθρου 20 του ν.4387/2016, ανεξάρτητα από το είδος της απασχόλησης, δηλαδή μερική, εκ περιτροπής, ευκαιριακή κλπ..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου