Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΝΤΑΙ 9 ΣΤΙΣ 10 ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΣΠΑ 2014-2020, ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ 2016;

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΓΙΑΤΙ 9 ΣΤΙΣ 10 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ - ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΕΣΠΑ 2014-2020 (ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΚΉΡΥΣΞΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ 2016) ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΝΤΑΙ...

Προηγουμένως να σημειώσουμε ότι μιλάει (η αναφορά Μίχαλου - βλέπετε παρακάτω ολόκληρη τη είδηση) ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για τα 4 προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 που είναι από τα ελάχιστα πρώτα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 που προκηρύχθηκαν, με καθυστέρηση τριών ετών (η προγραμματική περίοδος 2014-2020, όπως λέει και η ίδια η έκφραση έχει έναρξη το 2014 και λήξη το 2020 και με την παράταση το 2022).

ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΕΙΠΑΜΕ ΝΩΡΙΣ, ΑΛΛΑ...

Θέλει να πει ο κ. Μίχαλος, αυτό που και εμείς (δείτε σχετικά στο site αυτό) έχουμε τονίσει πριν από πολύ καιρό [ Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2016 - ΕΣΠΑ 2016: ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ "ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ" ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 2016]. Ότι, δηλαδή, σε αυτή την συγκεκριμένη προκήρυξη (στις αρχές του 2016, χωρίς να υπάρξει και κάποια νέα, από τότε, ενώ έχει κυκλοφορήσει αρκετό καιρό τώρα η... απειλή του ... υπουργείου ότι θα κάνει πάλι προκήρυξη μέσα στις επόμενες ημέρες > τέλος Μαρτίου - Αρχές Απριλίου 2017) ΥΠΗΡΧΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΖΗΤΗΣΗΣ (ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ, μετά μάλιστα από μια μακρά περίοδο που δεν προκηρύχθηκαν καθόλου προγράμματα) ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΙΘΕΜΕΝΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ - ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ - ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ).
Όπως έχουμε σημειώσει και προ καιρού - και επισημαίνει και ο κ. Μίχαλος - 9 στις 10 επιχειρήσεις απορρίπτονται γιατί ακριβώς η αρχή προκήρυξης των προγραμμάτων ΔΙΕΘΕΣΕ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ, ΕΝΩ ΕΙΧΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΟΤΙ  ΖΗΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ!
Δείτε (ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΙΝΑΚΑ) προσεκτικά και κάντε την απλή πράξη (αναλογία προτάσεων - προϋπολογισμών των επενδυτικών σχεδίων που κατέθεσαν οι ΜΜΕ και των πιστώσεων για επιδότηση που διέθεσε η αρχή προκήρυξης) ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ!


Η συγκεκριμένη δυσαναλογία ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΣΠΑ (ΠΟΤΕ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΒΑΘΜΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ!) , αλλά αποτελεί "ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ" της προκήρυξης αυτής - της συγκεκριμένης του 2016! 
Η δικαιολογία του υπουργείου - γιατί εμείς το ψάξαμε το θέμα και το ΘΕΣΑΜΕ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΑΡΜΟΔΙΩΣ, κατά τον χρόνο κιόλας της προκήρυξης!- είναι ότι <<κάνουμε αυτές τις προκηρύξεις γιατί θα μάθουμε από το πρώτο αυτό στάδιο και από τις επιχειρήσεις και από τους μελετητές και από τους αξιολογητές και θα διορθώσουμε προς το καλύτερο τα προγράμματα κατά το δεύτερο στάδιο που θα προκηρυχθεί μέχρι το τέλος 2017>> (ακόμα βέβαια δεν έχουν τελειώσει οι αξιολογήσεις - δεν έχει ολοκληρωθεί η εξαγωγή των αποτελεσμάτων / επιτυχόντων- παρά το γεγονός ότι έχει περάσει ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ! Το γνωρίζουμε αυτό πολύ καλά, καθώς είμαστε και ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ και γνωρίζουμε πολύ καλά από μέσα την όλη κατάσταση).
Στον παραπάνω ισχυρισμό των αρμοδίων εμείς είχαμε σημειώσει ως αντίλογο ότι <<δεν είναι δυνατόν να βάζετε σε τέτοια ταλαιπωρία χιλιάδες υποψηφίους και επιπλέον να τους αναγκάζεται να πληρώσουν -έστω και ένα μικρό- ποσό αμοιβής κατάρτισης των φακέλων υποψηφιότητας ... για να μάθετε! Είναι κάτι που πλήττει και την δική σας αξιοπιστία, αλλά, έπειτα, και εκείνη ημών των μελετητών που γνωρίζουμε εξ αρχής ότι θα υπάρξει ... σφαγή! Γιατί όλα αυτά; Γιατί κόβετε σε μικρότερα κομμάτια ένα αρχικό ικανό προϋπολογισμό, που ολόκληρος μπορεί να ... αποζημιώσει όσους καταθέσουν καλές προτάσεις, ενώ διαιρεμένος σε κομμάτια - φάσεις ΑΠΛΑ δημιουργεί έξοδο χρόνου και ευρώ για τους περισσότερους; Με αυτό τον τρόπο και ταλαιπωρείτε ο κόσμος και αργεί η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ!>>.

ΠΩΣ ΠΡΑΞΑΜΕ ΕΜΕΙΣ...

Όσοι είχαν αποταθεί στο γραφείο μας εκείνη την περίοδο ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ότι εμείς ΠΡΟ-ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΣΑΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΔΙΝΑΜΕ ΣΑΦΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ΔΙΑΤΙΘΕΜΕΝΟΥΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΙΠΑΜΕ "ΠΑΙΖΕΤΕ ΛΟΤΤΟ! ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΡΟΧΩΡΕΙΣΤΕ!". Μάλιστα, σε όσους βλέπαμε ότι θέλουν να καταθέσουν ενώ δεν είχαν σχεδόν πιθανότητες, εάν δεν καταφέρναμε να τους κάνουμε να... κάνουν πίσω, τότε η αμοιβή μας δεν ξεπερνούσε σε καμία περίπτωση τα 100 ευρώ. Αυτό δεν το λέμε - γράφουμε για να αποκομίσουμε "δάφνες" ή άλλα... οφέλη, αλλά γιατί ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΜΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΚΟΡΟΪΔΕΨΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ, αλλά ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ - ΠΡΩΤΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ (ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ) ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΜΕ ΒΕΒΑΙΑ! Δηλαδή, από "επαγγελματική υστεροβουλία": ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΝΑΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΠΕΛΑΤΗΣ, ΠΑΡΑ ΜΕΡΙΚΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΥΣ, που θα βλάψουν και την φήμη μας! Ας το ... χρεωθούν όσοι επιλέξουν "όλα να τα υπόσχονται για ένα πρόσκαιρο μικρό όφελος"! Απόδειξη, και το αποτέλεσμα: ΚΑΝΑΜΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ! Και άλλη απόδειξη; ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ, που ήρθε στο γραφείο μας, ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕΙ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ! ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΣΑΦΕΙΣ ΚΑΙ... ΩΜΟΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ: "Παίζετε ΛΟΤΤΟ"!

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ, κατά την γνώμη μας, πάντα;
1. ΝΑ ... ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΕΣΠΑ 2014-2020! 
25 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΟΛΥ ΤΟ 2022, ΑΚΟΜΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΜΕΡΟΣ (ΚΑΠΟΙΟ ΔΙΣ), ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΙΝΑΙ "ΚΛΕΙΣΤΕΣ", Η ΑΓΟΡΑ ΕΧΕΙ ... ΣΤΕΓΝΩΣΕΙ, Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ... ΚΟΙΤΑΕΙ ΑΜΕΡΙΜΝΗ!
2. Ουσιαστικά ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΤΕ ΤΟ ΜΟΝΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΌΠΟΙΕΣ ΚΑΙ ΟΣΕΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΜΜΑΖΕΥΕΤΑΙ... Δηλαδή, κατά την γνώμη μας πάντα, "εθισμός στα παυσίπινα", "εκπαίδευση στην... ελεημοσύνη και την... κακομοιριά", "προτροπή" πως δεν είναι καιρός για επιχειρήσεις αλλά για επιδόματα επιβίωσης... Βεβαίως και τα επιδόματα έχουν χρησιμότητα! ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ! Αλλά άλλο επιδόματα σε ασθενείς ομάδες και άλλο... ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΩΣ ΜΟΝΗ... ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ! 
3. Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ (ισχύει για όλη την Ευρώπη, αλλά -με άλλο αλλά παρόμοιο τρόπο- και για όλο τον κόσμο -και οι Κινέζοι με επιδοτήσεις του κράτους τους κατακυριεύουν και την ελληνική αγορά) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ... ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ, ΑΛΛΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΗ (όσων αξίζουν οι επενδυτικές προτάσεις, μόνο αυτοί να έχουν ευκαιρίες)! Και όχι μια διαδικασία ... λαϊκίστικη και αντιαναπτυξιακή και για ... κατανάλωση!
4. ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΑΝΑΛΟΓΟΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ: Όσοι καταθέτουν ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ να έχουν αξιώσεις έγκρισης και πιθανότητες σημαντικές!

--- --- ---

Η ΕΙΔΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ:

ΖΗΤΑTAI ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΜΕ
Εννέα στις 10 επιχειρήσεις απορρίπτονται από προγράμματα ΕΣΠΑ λόγω έλλειψης πόρων
Εννέα στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις απορρίπτονται από προγράμματα ΕΣΠΑ λόγω έλλειψης κονδυλίων ενώ για τον ίδιο λόγο μόλις μία στις 15 επενδυτικές προτάσεις για το πρόγραμμα ενίσχυσης της αυτοπασχόλησης πτυχιούχων Τριτοβάμθμας Εκπαίδευσης, έχει εγκριθεί.
Αναλύοντας τα στοιχεία των αποτελεσμάτων των προγραμάτων του ΕΠΑΝΕκ για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και την αυταοπασχόληση των πτυχιούχων το ΕΒΕΑ επισημαίνει ότι η πλειονότητα των επενδυτικών σχεδίων που αιτήθηκαν την ένταξή τους έχει σχεδών απορριφθεί.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης και Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, με επιστολή του στους συναρμόδιους υπουργούς ζητά την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος ΕΣΠΑ «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές».
Όπως επισημαίνει ο κ. Μίχαλος, σε αρκετά προγράμματα για την ενίσχυση των ΜμΕ από το ΕΣΠΑ έχουν απορριφθεί σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις, γεγονός που έχει προκαλέσει απογοήτευση στις τάξεις των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, ενώ αν χαθεί η ελπίδα υπαγωγής σε ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομία θα υποστεί άλλο ένα βαρύτατο πλήγμα. Από τα στοιχεία που παρατίθενται στην επιστολή, προκύπτουν τα εξής:
·         Στο πρόγραμμα «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» εντάχθηκε μόλις 1 στις 15 προτάσεις, καθώς με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης επήλθε η απόρριψη 13.481 επιχειρηματικών σχεδίων με συνολικό αιτούμενο επιλέξιμο προϋπολογισμό 322.275.031,59 €, λόγω εξάντλησης της συνολικής προς διάθεση συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης και η έγκριση μόλις 2.444 εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού 62 εκατ. ευρώ.
·         Στο πρόγραμμα «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» το 90% των προτάσεων που υποβλήθηκαν στην Αττική απορρίφθηκαν, ήτοι 1727 σε σύνολο 1958. Πανελλαδικά απορρίφθηκε το 73% των προτάσεων που υποβλήθηκε δηλαδή 4102 προτάσεις επί συνόλου 5628 που υποβλήθηκαν.
·         Επί της παρούσης είναι σε διαδικασία αξιολόγησης το πρόγραμμα «Αναβάθμιση ΜΜΕ». Στο εν λόγω πρόγραμμα υπέβαλαν αίτηση 9.577 επιχειρήσεις. Με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό και τις προτάσεις που υπεβλήθησαν αναμένεται να ικανοποιηθούν μόλις 2060. Κατά συνέπεια 7.517 νέες επιχειρήσεις θα απορριφθούν.
«Θεωρούμε πως, παράλληλα με την προκήρυξη του νέου κύκλου υποβολής προτάσεων στα ανωτέρω προγράμματα που σχεδιάζει το Υπουργείο, πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν πρόταση στον Ά κύκλο και πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας των προγραμμάτων θα μπορέσουν να ενταχθούν και να λάβουν την αναλογούσα επιχορήγηση» τονίζεται στην επιστολή και καταλήγει:
«Θα πρέπει να διασφαλίσει το Υπουργείο πως όσες επιχειρήσεις πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας στα προγράμματα τα οποία ήδη είναι σε εξέλιξη θα μπορέσουν να ενταχθούν, και δε θα απορριφθούν λόγω έλλειψης πόρων. Σε διαφορετική περίπτωση θα κυριαρχήσει η απογοήτευση στις τάξεις των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και θα χαθεί η ελπίδα υπαγωγής σε ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ καθώς η πλειονότητα των αιτήσεων θα έχει οδηγηθεί σε απόρριψη λόγω έλλειψης κονδυλίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου