Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2016

ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 2016

Επιδοτήσεις έως 600.000 σε μικρές επιχειρήσεις, που θέλουν να κάνουν ξεκίνημα ή υφιστάμενες που θέλουν να εκσυγχρονιστούν και θα δραστηριοποιηθούν / δραστηριοποιούνται ήδη στον αγροτουρισµό, την οικοτεχνία, τη βιοτεχνία και τις υπηρεσίες στις αγροτικές περιοχές της χώρας θα χρηματοδοτούν το νέο Leader & και το Νέο ΟΠΑΑΧ (δύο "ξαδέλφια" προγράμματα αγροτουρισμού), που ανοίγουν, μέσα στο α’ εξάμηνο του 2016.

Σημειώνεται, ότι το Leader και τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικών Χώρου, είναι προγράμματα επιδότησης - ενίσχυσης τοπικά προσδιορισμένα (αγροτικές ορεινές ή / και μειονεκτικές περιοχές - ΟΧΙ αστικές). 

Έτσι έχει ξεκινήσει ήδη η διαβούλευση για την έγκριση µέχρι και 50 στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης στις οποίες θα συμμετέχουν Δήµοι και Τοπικές Κοινότητες µέχρι 15.000 κατοίκους, ενώ προτεραιότητα για τις ιδιωτικές επενδύσεις θα έχουν οι αγρότες, άνεργοι και οι γυναίκες.

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να χρηματοδοτηθούν απο το πρόγραμμα Leader θα πρέπει να έχουν αντικείμενο ή να δραστηριοποιηθούν στους παρακάτω κλάδους:

>>> Μεταποίηση και συσκευασία αγροτικών προϊόντων 
>>> Οικοτεχνία
>>> Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών
>>> Επιχειρήσεις παραγωγής ειδών διατροφής µετά την α΄ µεταποίηση (*)
>>> Χώροι εστίασης και αναψυχής
>>> Επιχειρήσεις καταλυμάτων
>>> Επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού
>>> Τουριστικά γραφεία

Επιλέξιμες δαπάνες

Οι δαπάνες που θα καλύπτει το Leader θα είναι οι εξής:


  • Δαπάνες κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως οικοδομικών εργασιών κ.λπ.
  • Δαπάνες διαµόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου προκειμένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις λειτουργίας της επιχείρησης.
  • Δαπάνες αγοράς νέου µηχανολογικού εξοπλισμού. Περιλαμβάνονται οι δαπάνες µεταφοράς και εγκατάστασης.
  • Δαπάνες αγοράς λοιπού εξοπλισμού απαραίτητου για τη λειτουργία της επιχείρησης και αγοράς οχημάτων για τις επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού.
  • Γενικές δαπάνες συνδεόμενες µε τα ανωτέρω όπως, αµοιβές µηχανικών και συµβούλων.
  • Δαπάνες προβολής και προώθησης, όπως η έκδοση διαφημιστικών φυλλαδίων.
  • Δαπάνες αγοράς ειδικών επαγγελματικών µέσων µεταφοράς προϊόντων και πρώτων υλών.
  • Δαπάνες για την κάλυψη του κόστους µελέτης-εγκατάστασης συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και ποιοτικών σημάτων και πιστοποίησης.


(*Τα είδη των τροφίμων

Α) Προϊόντα δηµητριακών, ιδίως απλά αρτοσκευάσματα (π.χ. παξιμάδια κ.τ.λ) και ζυμαρικά
Β) Προϊόντα φυτικής προέλευσης µε ή χωρίς γλυκαντικές ύλες, ιδίως γλυκά κουταλιού, µαρµελάδες, κομπόστες , ζελέ φρούτων, παστέλια µε ξηρούς καρπούς, πετιμέζι , µουσταλευριά.
Γ) Προϊόντα µε παρθένα ελαιόλαδα και διάφορα αρωματικά φυτά, µπαχαρικά, αιθέρια έλαια, χυμούς φρούτων κ.α. τρόφιμα σε συσκευασία έως δύο (2) λίτρων.
∆) Προϊόντα διατηρημένα µε αλάτι, ξύδι και λάδι τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως ελιές και προϊόντα ελιάς αλείμματα, τουρσιά, σάλτσες.
Ε) Προϊόντα διατηρηµένα µε ξήρανση τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αρωματικά φυτά.
ΣΤ) Προϊόντα µε µέλι και ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, µαστίχα, κρόκο κ.α. τρόφιμα
Ζ) Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τυρί, βούτυρο, γιαούρτι

---------

Για καλύτερη κατανόηση της χωρικής διάστασης των προγραμμάτων Αγροτο-Τουρισμού σας παραθέτουμε χάρτη παρέμβασης / εφαρμογής του Νομού Μεσσηνίας. Ανάλογη είναι η χωρική διαίρεση σε όλους τους νομούς, με κύριο κριτήριο τον χαρακτηρισμό Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΜΟΝΟ ΕΡΓΑ ΟΠΑΑΧ & LEADER ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, που έχουμε μελετήσει και υλοποιήσει:

>>> http://www.manisrose.gr/ (MANI' S ROSE HOTEL). Ξεκίνησε με Πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ και ολοκληρώθηκε (επεκτάθηκε) με τον Αναπτυξιακό Νόμο
>>> http://www.lasvergas.gr/index.php/en/ (SEMIRAMIS)
>>> http://www.petrathea.gr/el/ (ΠΕΤΡΑ - ΘΕΑ)

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ 


ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΕΡΓΩΝ (ΟΠΑΑΧ - LEADER) ΕΔΩ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου