Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΟ - Προτάσεις Σόιμπλε: Ρήτρα μεταρρυθμίσεων, νέο δάνειο και «κούρεμα» χρέους


  • Προτάσεις Σόιμπλε: Ρήτρα μεταρρυθμίσεων, νέο δάνειο και «κούρεμα» χρέους


Ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα το οποίο θα περιέχει πρόσθετο δανεισμό αλλά και ενδεχόμενο ¨κούρεμα” χρέους ετοιμάζει το Βερολίνο υιοθετώντας “ρήτρα” μεταρρυθμίσεων. Δηλαδή η βοήθεια προς την Ελλάδα θα συνδεθεί με την υλοποίηση συγκεκριμένων διαρθρωτικών αλλαγών.

Σύμφωνα με πεντασέλιδο εμπιστευτικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το περιοδικό “Spiegel” το νέο πακέτο θα χορηγηθεί πριν από τις Ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου με αντάλλαγμα την επίσπευση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Βάσει του εγγράφου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι διατεθειμένος να προτείνει ένα περιορισμένο συμπληρωματικό δάνειο με πόρους από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) ύψους 10 με 20 δισ. ευρώ αλλά και ενδεχόμενο “κούρεμα” χρέους με όρους που δεν θα προκαλέσουν ... εντάσεις.

Προς την κατεύθυνση αυτή όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα όλα τα γερμανικά υπουργεία θα πρέπει να καταθέσουν τις επόμενες εβδομάδες στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών συγκεκριμένα σχέδια συνεργασίας για την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών στην Ελλάδα στο πλαίσιο του νέου πακέτου.

Το Εργασίας είναι γνωστό ότι θα καταθέσει προτάσεις που αφορούν στην επαγγελματική εκπαίδευση ενώ το Οικονομικών σχέδιο για την καλύτερη λειτουργία των φορολογικών αρχών.
Σύμφωνα μάλιστα με το έγγραφο που αποκαλύπτει το Spiegel το οικονομικό επιτελείο της Άνγκελα Μέρκελ πιστεύει ότι οι ελλείψεις στην Ελλάδα είναι “τεράστιες”: στο μεταρρυθμιστικό μέτωπο. Βασικά προβλήματα της δημόσιας διοίκησης δεν έχουν ξεπεραστεί, οι φορολογικές αρχές λειτουργούν “αναξιόπιστα”, η κατάρτιση ενός κτηματολογίου παραμένει στάσιμη, οι ιδιωτικοποιήσεις δεν προχωρούν ενώ η αγορά εργασίας δεν είναι τόσο ευέλικτη όσο θα έπρεπε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται την σύνδεση του νέου πακέτου με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποκλείοντας την σύναψη ενός νέο Μνημονίου με νέα δημοσιονομικά μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα.

Πιο αναλυτικά όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό λόγω των καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις οι εταίροι απορρίπτουν την πληρωμή δύο δόσεων ύψους 8,3 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα πρέπει όμως να εκταμιευθεί το αργότερο το Μάιο, διαφορετικά η Αθηνά δεν θα είναι σε θέση να καλύψει υποχρεώσεις της ύψους 10 δις ευρώ. Εκτός αυτού,, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξοικονομήσει για φέτος 2 δισ. ευρώ για να καλύψει τους όρους τις τρόικας όσο αφορά τον προϋπολογισμό.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θα ήθελε να αξιοποιήσει αυτές τις ανάγκες ως “μοχλό πίεσης” προς την Αθήνα, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Μπροστά, όμως, στον κίνδυνο αναβίωσης μιας νέας κρίσης του ευρώ αλλά και για να στηρίξει τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα που υποστηρίζουν το ενιαίο νόμισμα, γράφει το Spiegel, ο κ. Σόιμπλε φαίνεται διατεθειμένος να κάνει εντός των επόμενων εβδομάδων “εκτεταμένες παραχωρήσεις”.

Ο κ. Σόιμπλε, με δηλώσεις του στην οικονομική επιθεώρηση “Wirtschaftwoche” που κυκλοφορεί σήμερα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας βοήθειας εντός του έτους. Ειδικότερα επισημαίνει ότι το ελληνικό πρόγραμμα εξελίσσεται με αρκετή επιτυχία και τονίζει ότι εάν μετά το τέλος του διαπιστωθεί περαιτέρω χρηματοδοτική ανάγκη οι εταίροι της Ελλάδας θα εγγυηθούν, αλλά θα πρόκειται σε κάθε περίπτωση για βοήθεια μικρότερου ύψους από τις προηγούμενες.

Τέλος εκπρόσωπος πάντως του Γερμανού υπουργού Οικονομικών διέψευσε χθες με δηλώσεις του στο Reuters την πληροφορία ότι σχεδιάζεται νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου